Dünya Mutfağından Enfes Tarifler

MARDİN MUTFAĞI USTASI YILDIZ ÖZ SAMAHA’DAN ERİKLİ YAPRAK SARMASI

MARDİN MUTFAĞI USTASI YILDIZ ÖZ SAMAHA’DAN ERİKLİ YAPRAK SARMASI

Sahip olduğu yüksek orandaki A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olan asma yaprağı, içerdiği çinko ile sindirim ve boşaltım sistemini desteklerken, demirle de kansızlık oluşumunu önlüyor. Besin olarak severek tüketilen sarma yaprağı, uzun yıllardır şifa yöntemleri için de kullanılıyor. Erikle buluşturulduğunda ise hafif mayhoş fakat enfes bir lezzet ortaya çıkıyor. Hatay ve Mardin mutfağı lezzetlerini “Yıldızlı Tarifler” kitabında bir araya getiren yazar Yıldız Öz Samaha, erikli sarma tarifinin sırlarını paylaşıyor.

Asmagiller familyasının üyelerinden olan asma yaprakları, hem meyvelerinden hem de yapraklarından bolca faydalandığımız tırmanıcı bir bitkidir. Yunan ve Roman mutfaklarında oldukça meşhur olan asma yaprağının Türk mutfağında da hatrı sayılır bir yeri vardır. Aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılan bu bitki, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlık dostu olmasıyla da bilinir.

Bağırsakları koruyor

Bağırsak mukozasını koruma özelliğine sahip olan asma yaprağı, içeriğinde onarıcı çinko mineralleri bulunduruyor. Bu minareler, bağırsaklarda oluşan hasarların giderilmesine katkı sağlıyor.

Göz sağlığını destekler

İçerdiği A vitamini ile gözleri koruyan asma yaprağı, düşük ışıkta görüş kalitesini artırmasıyla ünlü bir bitki. A vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme ve erken yaşlanmayı önleme gibi özelliklere de sahip.

Kilo vermeye yardımcıdır

Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan asma yaprağı, sindirim sürecini destekleyerek zayıflama hızını da artırıyor.

ERİKLİ YAPRAK SARMA TARİFİ

Lezzetli bir yaprak sarmasında ekşimsi ve mayhoş bir tat aranır. Bu nedenle pişirirken tencereye limon dilimleri eklenir. Bu kez o ekşimsi tadı elde etmek için erik kullanmaya ne dersiniz? Taze asma yaprakları tezgahlardaki yerini almışken, yaprakları yeşil can erikle buluşturabilir ve faydasını ikiye katlayabilirsiniz. Bambaşka bir yaprak sarması tarifi arıyorsanız bu tarif tam size göre!

Malzemeler

Taze asma yaprağı

250 gr çok küçük doğranmış et

1 adet kuru soğan

1 adet domates

Yarım demet maydanoz

Yarım su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı nar ekşisi

3 yemek kaşığı sıvıyağ

5-6 adet erik

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

Yapılışı

  • Taze yapraklar sıcak suda güzelce haşlanır. Daha sonra soğuk sudan geçirilerek süzgeç yardımıyla süzülür.
  • Diğer yanda etler, domates ve kuru soğan küp küp olacak şekilde küçük küçük doğranır. Ardından maydanozlar ince ince kıyılır.
  • Pirinç güzelce yıkandıktan sonra bir kaba alınır ve baharatları, tuzu ve salçası eklenir. Yağ ve nar ekşisi de ilave edildikten sonra güzelce karıştırılır.
  • Erikler ikiye bölünerek pişirilecek tencerenin altına yerleştirilir. Asma yaprakları açılır, bir kaşık yardımıyla ortasına hazırlanan harç koyulur ve yapraklar sarılır.
  • Tüm yapraklar aynı işlemle sarılarak tencereye güzelce dizilir.
  • Yaprakların ayıklanan sapları ise sarmaların üzerine serpiştirilir.
  • Diğer yanda salçalı su hazırlanarak üzerini geçmeyecek şekilde sarmaların üzerine dökülür. Kısık ateşte pişirilir.
  • Son olarak tencere, servis yapılacak tabağa ters çevrilir ve servis edilir. Afiyet olsun.